اگر سال پایان متوسطه اول را میگذرانید یا به هر دلیل، قصد ادامه تحصیل در مقطع متوسطه دوم را دارید، اولین قدمی که باید بردارید، آشنایی با رشتههای دبیرستان است. در این مطلب، سعی کردیم بررسی انواع رشتهها و زیرشاخههای آن در مقطع دبیرستان را تحت پوشش قرار دهیم. تنها پیشنهاد ما به شما خواننده گرامی این است که تا انتها با ما همراه باشید.
مطالعه این مطلب، به شما در کشف استعداد و علاقه برای انتخاب رشته و ادامه تحصیل کمک میکند و سبب گسترش زاویه دید شما میشود.
برای مشاوره در مورد رشته های دبیرستان
برای مشاوره در مورد رشته های دبیرستان
به طور کلی، رشتهها در مقطع دبیرستان، به چهار دسته علوم و معارف اسلامی، نظری، فنی حرفهای و کار و دانش تقسیم میشوند که با داشتن شرایط لازم هر یک از این گروهها، میتوانیم به ادامه تحصیل در این رشتهها شویم.
از مهمترین این شرایط، میتوان به کسب حد اقل نمره هر رشته اشاره کرد و در صورت عدم کسب نمره، دانشآموز، قادر به ادامه تحصیل در رشته مورد نظر نخواهد بود.
از دیگر شرایط لازم، علاقهمند بودن به رشته تحصیلی است و در صورتی که دانشآموز، بدون علاقه وارد یک رشته تحصیلی شود، قدم در راه اشتباهی نهاده و درصد موفقیت وی بسیار پایین خواهد بود.
در ادامه به بررسی هرکدام از این چهار گروه میپردازیم.
یکی از مهمترین و پرمخاطبترین رشتههای دبیرستان، گروه نظری است که نیازمند کسب بیشترین حد نصاب نمره است.
دانشآموز با ورود به زیررشتههای این گروه، حجم زیادی از مطالب تئوری را یاد میگیرد که وی را برای ورود به دانشگاههای سراسری آماده میکنند.
این گروه، شامل سه زیرگروه ریاضیفیزیک، علوم تجربی و ادبیات و علوم انسانی است که تمامی این زیرگروهها، بسیاری از دروس علوم پایه را در خود جای میدهند.
لازم به ذکر است که حد نصاب نمره مورد نیاز هر زیرگروه، با توجه به نوع و تعداد دروس تخصصی مربوطه متفاوت بوده و با توجه به معدل کارنامه پایانترم سال آخر متوسطه اول بررسی میشود.
علاقهمندان به دروس محاسباتی، بیشتر این رشته را برای تحصیل در دبیرستان انتخاب میکنند. حد اقل معدل برای این رشته برابر نمرات بالای 14 بوده و ضریب مجموع نمرات ریاضی و علوم تجربی در متوسطه اول، نباید کمتر از 42 باشد.
بیشتر دروس این رشته، با ریاضی مشترک بوده و این رشته اغلب، مورد توجه افراد علاقهمند به رشتههای پزشکی و علوم آزمایشگاهی است.
شرایط ادامه تحصیل در رشته علوم تجربی نیز، همانند ریاضی بوده و دانشآموزان در پایان سال نهم، با دارا بودن این شرایط، میتوانند در این رشته ادامه تحصیل دهند.
این رشته، مخاطبانی را به خود جذب میکند که علاقه زیادی به علوم محاسباتی ندارند ولی در عوض، به علوم ادبی و فلسفی، بسیار علاقه نشان میدهند.
شرایط پذیرش در این رشته عبارتند از: 1. کسب حد اقل ضریب 42 در مجموعه دروس مطالعات اجتماعی، زبان و ادبیات فارسی و عربی در متوسطه اول. 2. سه درس زبان و ادبیات فارسی، مطالعات اجتماعی و عربی در متوسطه اول، با ضرایب 4، 3 و 2 محاسبه میشوند.
3. برای ادامه تحصیل در این رشته، معدل بالای 14 لازم است.
یکی دیگر از رشتههای دبیرستان، شاخه علوم و معارف اسلامی است. زیرگروههای این رشته، اغلب، دروسی را شامل میشوند که به ادیان و مزاهب مختلف و احکام و معارف دین اسلام مربوط است.
لازم به ذکر است که متقاضیان این رشته، به استثنای داشتن علاقه کافی به این علوم، باید حافظه قوی برای حفظ قرآن کریم و تحلیل این دروس باشند.
اغلب فارق الّتحصیلان این رشته، قصد دارند در حوزههای علمیه یا در رشتههای مرتبط با مزهب خود به ادامه تحصیل در دانشگاه بپردازند.
دانشآموزانی که به کارهای عملی علاقه دارند، از بین رشتههای دبیرستان، شاخه فنی حرفهای را انتخاب میکنند تا علاوه بر گذراندن تعدادی درس نظری، شاخه مورد علاقه خود را به صورت حرفهای یاد بگیرند. اغلب کارهای عملی زیرشاخههای این رشته، به صورت پروژههای تیمی انجام میشود و نمره آنها نیز در کنار نمره بخش تئوری آن درس، مشخص میشود.
با انتخاب رشته فنی حرفهای، دانشآموزان، به جای دبیرستان، به هنرستان وارد شده و در زیرشاخه مورد علاقه خود، تحصیل میکنند.
پس از فارقالّتحصیلی در این رشته، دانشآموزان، در کنکور فنی شرکت میکنند و وارد دانشکدههای فنی میشوند.
از رشتههای زیرشاخه فنی حرفهای که آینده شغلی بالایی دارند، میتوان به سختافزار و نرمافزار کامپیوتر، مکانیک، الکترونیک، کودکیاری، امور اداری و هنر اشاره کرد.
رشته کار و دانش نیز، برای کسانی مناسب است که به فراگیری شاخههای عملی علاقه دارند.
تفاوت کار و دانش با فنی حرفهای در تعداد دروس عملی و نظری بین آنهاست، بهطوری که در شاخه فنی حرفهای، تعداد دروس نظری بیشتر از کار و دانش است.
در زیرشاخههای کار و دانش، اصل نمره هر درس، با توجه به کارگاهها و نحوه کار عملی فرد، تعیین میشوند.
در شاخه فنی حرفهای، حتی برخی دروس نظری مانند ریاضی، با رشتههای نظری مشترک است در صورتی که در کار و دانش، اینطور نیست.
رشتههای طراحی و دوخت، هتلداری، نقشهکشی صنعتی به کمک رایانه، معماری داخلی، عکاسی و زیرشاخههای هنر موسیقی، از زیرگروههای معروف و پرطرفدار شاخه کار و دانش هستند.
سخن پایانی
در این مطلب، سعی شد تا تمامی جنبهها و زیرگروههای رشتههای دبیرستان، مورد بررسی قرار گیرد.
انتخاب هرکدام از این چهار گروه برای ادامه تحصیل، مستلزم داشتن شرایطیست که کسب معدل لازم برای هر رشته، در اولویت قرار میگیرد.
فراموش نکنید که شرایطی که برای ادامه تحصیل در یک رشته خاص لازم است، به نوع دبیرستان یا هنرستان نیز بستگی دارد. برای مثال، رشتههای شاخه فنی و حرفهای، معدل بالای 14 نیاز ندارند و با معدل کمی پایینتر نیز میتوان به ادامه تحصیل پرداخت.
در نهایت نیز، انتخاب را به عهده خود شما عزیزان میگذاریم. امید است که با خواندن این مطلب، مختصر اطلاعاتی درباره انواع رشتهها کسب کردهباشید و بتوانید درستترین انتخاب را انجام دهید.
در صورت رضایت از این مطلب، آن را با سایر دوستان خود به اشتراک بگذارید.