بومی گزینی در کنکور سراسری راهی است برای آسان شدن قبولی داوطلبان نواحی مختلف کشور و همچنین کاهش مشکلات اقامتی و رفت و آمد آنان؛ و به این معنی است که شرایط داوطلبانی که از دورترین نواحی با کمترین امکانات در کنکور سراسری شرکت میکنند با داوطلبانی که از شهر تهران و با بالاترین امکانات هستند، متفاوت است.
حال برای آشنایی بیشتر با تاثیر بومی گزینی در کنکور سراسری در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
برای مشاوره در مورد بومی گزینی در کنکور سراسری
برای مشاوره در مورد بومی گزینی در کنکور سراسری
با توجه به اینکه پذیرش داوطلبان دانشگاهها و موسسات آموزش عالی به روش بومی گزینی است، ممکن است بسیاری از داوطلبان با این سؤال مواجه شوند که بومی گزینی کنکور برای دانشگاه سراسری به چه معنی است؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که 80 درصد ظرفیت پذیرش رشتههای دانشگاه سراسری به داوطلبان بومی و 20 درصد بقیه به داوطلبان غیر بومی تعلق دارد. اما باید توجه داشت در رشته های پرمتقاضی 60 درصد مخصوص داوطلبان بومی و 40 درصد مخصوص غیربومیها است. بنابراین با بومی گزینی کنکور سراسری شانس قبولی داوطلب بومی در دانشگاههای مناطق بومی افزایش مییابد.
گزینش بومی در کنکور سراسری فقط مختص به داوطلبان بومی همان ناحیه، قطب و یا استان نیست و همه داوطلبان میتوانند در این رشتهها شرکت کنند ولی شانس قبولی داوطلبان بومی نسبت به داوطلبان غیر بومی بیشتر است.
ملاک تعیین بومی بودن داوطلبان، محل اخذ مدرک تحصیلی سه سال آخر دوره تحصیلی آنان است.
چنانچه محل اخذ مدرک تحصیلی سه سال آخر تحصیلی داوطلب در استانهای مختلف باشد، استان بومی وی استان محل تولد داوطلب خواهد بود.
اگر داوطلبی سه سال آخر دوره تحصیلی خود را در خارج از کشور به پایان رسانده باشد، استان محل تولد وی به عنوان استان بومی تلقی میشود.
اگر سه سال آخر تحصیلی و همچنین محل تولد داوطلب در خارج از کشور باشد، استان بومی برای وی استان تهران محسوب خواهد شد.
رشتههای کنکور سراسری به چهار دسته رشتههای استانی، ناحیهای، قطبی و کشوری تقسیمبندی میشوند که در ادامه به شرح هر یک از آنها میپردازیم.
برای آگاهی بیشتر از دسته بندی بومی هر رشته تحصیلی میتوانید به دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری رجوع کنید.
نحوه بومی گزینی در دورههای روزانه دانشگاه به صورت استانی، ناحیهای، قطبی و یا کشوری انجام میشود.
در دورههای نوبت دوم یا شبانه و دورههای نیمه حضوری بومی گزینی در کنکور سراسری به صورت گزینش بومی استانی و در دورههای غیر انتفاعی و غیر دولتی گزینش بومی ناحیهای انجام میشود.
نحوه گزینش در دورههای مجازی و پردیس خودگردان به صورت کشوری است.
70 درصد ظرفیت رشتههای پیام نور از داوطلبان بومی و 30 درصد ظرفیت پذیرش این دانشگاه به داوطلبان شهرستانهای تحت پوشش این مرکز آموزشی تعلق میگیرد.
25 درصد ظرفیت هر کد رشته محل به سهمیه ایثارگران 25 درصدی، و 5 درصد ظرفیت به سهمیه ایثارگران 5 درصدی و باقی ظرفیت بر حسب نوع گزینش هر رشته محل به سایر داوطلبان کنکور اختصاص مییابد.
ظرفیت هر کد رشته محل در رشتههایی که به صورت کشوری گزینش میشوند، از نسبت تعداد شرکت کنندگان هر یک از سهمیههای مناطق یک، دو، سه و خانواده شهدا در کنکور سراسری به تعداد کل شرکت کنندگان در هر گروه آزمایشی تعیین میشود.
تمام داوطلبانی که از سهمیههای ایثارگران، رزمندگان و خانواده شهدا برای پذیرش در هر رشته محل استفاده میکنند، باید حد نصاب قبولی گزینش آزاد را کسب نمایند. در تمام رشته محلها حد نصاب داوطلبان سهمیه رزمندگان ۷۵ درصد گزینش آزاد، خانواده شهدا ۸۰ درصد گزینش آزاد و داوطلبان سهمیه های ایثارگران در تمامی رشته محلها ۷۰ درصد گزینش آزاد است.
به همان میزان که استان و ناحیه در رتبه کنکور اهمیت دارد، مسائلی مانند معدل دیپلم داوطلب و نمرهای که داوطلب در زیرگروه مشخص کسب کرده است نیز از اهمیت بسزایی برخوردار هستند. بومی گزینی کنکور به این شکل است که در هر منطقه بعضی از رشتهها و دانشگاهها افراد بومی بیشتری پذیرش میشوند و در روند نزولی مسائل اقتصادی تاثیر بسزایی دارد.
پس اگر از نحوه عملکرد سهمیهها آگاه باشید خیلی راحتتر میتوانید انتخاب رشته کنید و قطعا انتخاب دقیقتر و بهتری خواهید داشت. پس حتماً قبل از انتخاب رشته، دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری را با دقت بخوانید.